Nodrošina Blogger.

trešdiena, 2014. gada 30. aprīlis

Turcija

Vispārēja informācija:
Mūsdienu Turcijas valsts tika nodibināta 1923. gadā, kad turku tautas nacionālais varonis Mustafa Kemals pēc Osmanu impērijas sabrukuma un monarhijas gāšanas kļuva par valsts pirmo prezidentu. Vēlāk Mustafa Kemals ieguva arī vārdu Ataturks (kas tulkojumā nozīmē «visu turku tēvs»). Ataturka vadībā valstī tika veiktas vērienīgas sociālās un tiesiskās reformas. Pēc ilgstoša vienpartejiskas politiskās sistēmas (režīma) pastāvēšanas perioda 1950. gadā notika pirmās daudzpartiju vēlēšanas, kuru rezultātā pie varas mierīgā ceļā nonāca pirms tam opozīcijā esošā demokrātiskā partija.

Valsts pārvaldes forma:
Parlamentāra republika

Kā nokļūt no Rīgas:
Līdz Turcijas valsts galvenās pilsētas – Stambulas, var nokļūt ar aviokompāniju «Turkish Airlines» (www.turkishairlines.com) vai «Air Baltic» (www.airbaltic.lv) tiešajiem reisiem. Ceļa pavadāmais laiks – aptuveni 3 stundas. Tāpat tūrisma sezonas laikā tiek organizēti tiešie čarterreisi uz neskaitāmajiem valsts kūrortiem.

Drošība:
Nav ieteicams apmeklēt rajonus, kuri atrodas Turcijas – Sīrijas robežas tuvumā, jo tur pastāv augsta līmeņa terorisma draudu bīstamība. Tāpat nav ieteicams apmeklēt arī Hakari, Širnakas, Širtas un Tundželi provinces (ilus), kur terorisma draudu bīstamība ir īpaši augsta.

Laika zonas starpība ar Rīgu:
- nav.

Valūta:
Jauna turcijas līra (YTL)

GSM standarts:
900 / 1800

Strāvas spriegums un frekvence elektriskajos tīklos, rozetes tips: 
230 V; 50 Hz; F tipa rozete (Eiropas tipa rozete ar zemējumu) un C tipa rozete (Eiropas tipa rozete bez zemējuma).

Valsts domēna vārds interneta tīklā:
tr.

Nacionālā karoga apraksts: 
Vienkrāsains sarkans karogs, uz kura atainoti balts pusmēness un balta piecstaru zvaigzne. Zvaigzne un pusmēness – tie ir islāma simboli, karoga sarkanā krāsa simbolizē asinis, kuras ir izlietas par Turciju.

Atrašanās vieta:
Eiropas dienvidaustrumu daļa (daļa no Turcijas teritorijas, kas atrodas uz rietumiem no Bosfora šauruma, ģeogrāfiski ir uzskatama par Eiropas daļu) un Āzijas dienvidrietumu daļa; Turcijai ir izeja uz Melno jūru, Egejas jūru un Vidusjūru.

Galvaspilsēta:
Ankāra, 3,846 miljoni iedzīvotāju (pēc 2009. gada datiem).


Platība:
Kopējā platība: 783,562 tūkst. kvadrātkilometru. Turcija ieņem 37. vietu pasaules valstu sarakstā (reitingā) pēc platības.

Klimats:
Mērens; karsta un sausa vasara un maiga un mitra ziema valsts piekrastē, bargāka ziema Turcijas centrālajos rajonos.

Reljefs:
Augsts centrālais plato (Anatolija), šaura piekrastes zemienes josla, ir dažas piekrastes kalnu grēdas.

Augstumu starpība (amplitūda):
Pats zemākais punkts: Vidusjūra – 0 metru virs jūras līmeņa.
Pats augstākais punkts: Ararata kalns – 5 165 metru virs jūras līmeņa.

Dabas resursi:
Ogles, dzelzsrūda, varš, hroms, antimons, dzīvsudrabs, zelts, barīts (smagais špats), borāts, stroncijs, laukšpats, kaļķakmens, magnezīts, marmors, perlīts, pumeks, sērs, māls, aramzeme, hidroenerģijas resursi.

Valodas:
Turku (oficiālā), kurdu, citas maz izplatītas valodas.

Reliģija:
Islāms – 99,8 % (pārsvarā sunnīti), citas reliģijas – 0,2 % (pārsvarā kristieši un jūdaisti).

Iedzīvotāju skaits:
79 749 461 iedzīvotāju (pēc 2012. gada jūlija datiem).
Turcija ieņem 17. vietu pasaules valstu sarakstā (reitingā) pēc iedzīvotāju skaita

Galvenās pilsētas, iedzīvotāji:
Stambūla – 10 378 miljoni iedzīvotāju; Ankāra (galvaspilsēta) – 3 846 miljoni iedzīvotāju; Izmīra -  – 2 679 miljoni iedzīvotāju; Bursa – 1 559 miljoni iedzīvotāju; Adāna – 1 339 miljoni iedzīvotāju;    (pēc 2009. gada datiem).

Vidējais dzīves ilgums:
Vidēji valsts iedzīvotājiem: 72,8 gadi (pēc 2012. gada datiem).
Starp vīriešiem : 70,9 gadi (pēc 2012. gada datiem).
Starp sievietēm: 74,8 gadi (pēc 2012. gada datiem).
Turcija ieņem 125. vietu pasaules valstu sarakstā (reitingā) pēc iedzīvotāju dzīves ilguma

Nacionālie svētki:
1. janvāris – Jilbaši (Jaunais gads)
mainīgs datums starp decembra beigām un februāra sākumu – Kurban - baraimi (Ābrama upura piemiņas svētki, tiek atzīmēti 4 dienas)
23. aprīlis – Turcijas Valsts suverenitātes diena un bērnības svētki
19. maijs – Ataturka piemiņas diena, jaunības un sporta svētki
30. augusts – Uzvaras diena
28. – 29. oktobris – Republikas diena (1923.)
mainīgs datums no oktobra beigām līdz novembra sākumam – Ramazan - baraimi (dzīru svētki jeb mazais bairams, tiek atzīmēti 3 dienas)

Telefona numuri ārkārtas gadījumiem un speciālajiem dienestiem:
Ātrā palīdzība – 101 jeb 112
Policija – 100 jeb 155
Ceļu policija - 154
Tūristu policija – 0212; Stambūlā – (212) 527-4503; Ankārā – (0312) 384-0606.
Žandarmērija – 156
Ugunsdzēsības dienests – 102 jeb 110
Meža ugunsdzēsības dienests – 177
Krasta apsardze – 158
Turcijas automobiļu klubs – (212) 231-4631
Turcijas tūristu automobiļu klubs – (212) 282-8140
Tūristu veselības sabiedrība – (312) 311-9393; 310-9808 (Ankāra)

IKP (iekšzemes kopprodukts) uz vienu iedzīvotāju:
$ 14 700 (pēc 2011. gada datiem)
Turcija ieņem 86. vietu pasaules valstu sarakstā (reitingā) pēc IKP (iekšzemes kopprodukta) uz vienu iedzīvotāju

Iedzīvotāju skaits zem nabadzības līmeņa:
16,9 % (pēc 2010. gada datiem)

Inflācijas līmenis:
6,5 % (pēc 2011. gada datiem)
Turcija ieņem 152. vietu pasaules valstu sarakstā (reitingā) pēc inflācijas līmeņa

Diplomātiskās pārstāvniecības Turcijā un Latvijā:

Turcijas vēstniecība Latvijā
Adrese: A. Pumpura iela 2, Rīga, LV-1010
Tālrunis: (371) 678 216 00; (371) 678 216 07 (konsulārā nodaļa)
Darba laiks: darba dienās no 9:00 - 13:00, 14:00 - 18:00
Konsulārās nodaļas darba laiks: darba dienās 9:30 - 13:00

Latvijas Republikas Vēstniecība Turcijas Republikā
Adrese: Reşit Galip Caddesi, No.95 G.O.P. Çankaya, Ankara
Tālrunis: +903 12 405 6136; Fakss: +903 12 405 6137
E-pasts: embassy.turkey@mfa.gov.lv
Darba laiks: darba dienās no 9.00 līdz 17.00
Konsulārā nodaļa (ieeja no Kız Kulesi Sk.):
Pieņemšanas laiks: pirmdienās, otrdienās un trešdienās no10.00 līdz 12.00
Ārpus pieņemšanas laikiem: vēstniecības darba laikā pēc iepriekšēja pieraksta
Tālrunis: +903 12 405 6138
E-pasts: consulate.turkey@mfa.gov.lv

Atpūta Krētas salas pludmalē

Krēta – varētu sacīt, ir pats mitoloģiskākais kūrorts Eiropā. Kā leģendas vēsta, šeit ir dzimis Zevs, valdījis Mīnoss un šeit Tēseju glābusi Ariadne. Dievi ir izvēlējušies šo salu debeszilās jūras, olīvu biržu smaragdzaļo mākoņu, klusā līča un zeltaino pludmaļu dēļ. Tieši tas uz šejieni pievelk arī mūsdienu ceļotājus.

Ieteicamais brauciena ilgums — 7 dienas / 6 naktis

Krētas sala — bez pārspīlējuma var sacīt, ka tā ir visas Grieķijas absolūtā kvintesence. Šeit tā sākās, vēl simtiem gadu pirms Homēra un viņa eposiem, un šeit tā atklājas pārsteigto atbraucēju skatiem visā savā daudzveidībā. Krētas iedzīvotāji sauc savu dzimteni par balto smilšu un zilās jūras salu. Kaut gan, protams, drusciņ mānās, jo tādu dabas dotu ainavu daudzveidību nevar atrast ne uz vienas citas no Grieķijas salām. Majestātiskas kalnu grēdas it kā pāršķeļ gleznainas aizas, pa kuru stāvajām sienām rāpjas krūmāji, kveldinošās saules izdedzināti klajumi pāriet vīnogulājiem apaugušos pakalnos, kā koši plankumi gar ceļa malām pavīd hibiska krūma ugunīgie ziedi. Viens no pašiem populārākajiem Krētas salas kūrortiem ir Elunda. Kādreiz bijušais zvejnieku ciematiņš, - Elunda arī šodien ir saglabājusi savu provinciālo šarmu: ar vīnogulājiem apaugušās tavernas, pieticīgi vienstāva namiņi un no vienkāršiem dēļiem sanaglotā laivu piestātne, - vienīgā starpība, ka tikai kādu divu kilometru attālumā no tās uzņēmīgie viesnīcnieki ir uzcēluši īstas pilis.
Amirandes Grecotel Exclusive Resort
Pirmajā dienā ceļotāji ieradīsies Hēraklionā (Iraklijā), kur viņus jau gaidīs transferts līdz viesnīcai «Amirandes Grecotel Exclusive Resort». Tā ir stilizēta ēka lieliskas Mīnoja pils veidā no balta akmens — no dabiskā akmens ir būvētas arī terases, kolonnas un arkas. Viesnīca atrodas debeszilās Egejas jūras krastā starp gleznainiem dārziem, kuplu palmu birzīm un saulē dzirkstījošiem peldbaseiniem. 212 komfortabli numuri ar izmeklētiem mūsdienīgiem interjeriem ir aprīkoti ar pašām modernākajām tehnoloģijām un ir piemeklējami jebkurai gaumei: numuri ar skatu uz jūru; ģimenes numuri ar peldbaseiniem, ko ieskauj kupls dārzs; Vidusjūras lauku stilā celti bungalo namiņi; miniatūras Krētas – Venēcijas stila villas, kas novietojušās gar krastmalu un ir aprīkotas ar terasēm un privātiem peldbaseiniem. Viesnīcā atvērtais SPA centrs — tā ir īsta skaistuma un veselības oāze, kur tiek piedāvāti visdažādākā veida pakalpojumi, kas balstās uz ajūrvēdas senajām metodēm. Tāpat viesnīcas teritorijā atrodas olimpisku izmēru cienīgs peldbaseins, tenisa korti, ūdens sporta veidu centrs un veseli seši restorāni.

Blue Palace Resort & Spa
Starp citiem apmešanās variantiem izceļas viesnīca «Blue Palace Resort & Spa», kas atgādina majestātisku antīku pili. Viesnīcā ar neskaitāmiem peldbaseiniem, arkām, velvētām galerijām, akmens sienām terakotas toņos un plašām terasēm atrodas 252 dažādu kategoriju komfortabli numuri. Numuros atrodami izsmalcināti interjeri siltos toņos, ko rotā oriģināli dekora elementi Vidusjūras stilā. No plašajiem balkoniem un terasēm paveras pasakains skats uz jūras līča zilo ūdens spoguli un vēsturisko Spinalongas (Kalidona) salu. Viesnīcā ir atvērts arī unikāls SPA centrs «The Elounda Spa & Thalassotherapy», kas vairākkārt ir atzīts par pašu labāko Grieķijā. Šeit ir radīti visi iespējamie apstākļi atpūtai, relaksācijai un spēku atjaunošanai: peldbaseini, saunas, skaistumkopšanas salons un procedūru kabineti, atpūtas istaba un fitnesa centrs. Tāpat viesiem tiek piedāvātas kruīza tūres ar viesnīcas īpašumā esošajām jahtām, izklaides programmas un šovi. Viesnīcas restorānos tiek piedāvāti dažnedažādi ēdieni — sākot ar visai tradicionālu eiropeisku virtuvi līdz eksotiskām Austrumu delikatesēm un jūras veltēm.

Elounda Peninsula
Gleznainajā zemesragā ar satriecoši skaistu skatu uz Mirabello līča ūdens spoguli ērti iekārtojusies greznā viesnīca (Boutique Hotel) «Elounda Peninsula», kurā visi numuri ir luksus klases apartamenti. Tā ir vienlīdz lieliska vieta gan romantiskai atpūtai, gan atvaļinājumam kopā ar bērniem. Viesnīca izceļas ar plašiem apartamentiem (kopā to šeit ir 50) ar neparastu plānojumu, katram no tiem ir sava terase ar skatu uz jūru un atsevišķs apsildāms peldbaseins. Mūsdienīgs dizains šeit ir apvienots ar tradicionālajiem grieķiskajiem motīviem. Rūpes par brīvo laiku bērniem līdz 10 gadiem šeit ir uzņēmusies firma «Children's Arc», kad tajā pašā laikā vecāki var bezrūpīgi atpūsties «Six Senses Spa», kurš atrodas blakus esošajā draudzīgajā viesnīcā «Porto Elounda».

Domes of Elounda
Viesnīca «Domes of Elounda» savu nosaukumu ir ieguvusi, pateicoties īpašai arhitektoniskai koncepcijai, kas balstās uz efektīgu kupolu un piramidālu jumtu pielietojumu. Turklāt, visas kompleksa ēkas ideāli iekļaujas lieliskajās apkārtnes ainavās un ir būvētas no dabiskos toņos ieturētiem dabiskiem materiāliem, ko papildina Vidusjūras košās krāsas. Viesu rīcībā atrodas 92 komfortabli numuri un lieliskas villas, kas atrodas pakalna virsotnē. Numuri ir noformēti Vidusjūras stilā, aprīkoti ar kokgrezumiem rotātām mēbelēm un izdaiļoti ar vietējo meistaru darinājumiem. Vairumā no tiem ir plašas terases ar džakuzi vai individuāliem peldbaseiniem, no kurām paveras lieliski skati uz jūru un Spinalongas (Kalidona) salu ar viduslaiku pili. Nelielā attālumā no viesnīcas atrodas nesen atvērts komplekss, kas sastāv no plašā teritorijā izvietotām astoņām greznām rezidencēm. Katra rezidence ar atsevišķu peldbaseinu un dārzu ir izturēta mūsdienīgā stilā un piedāvā viesiem satriecoši krāšņus skatus uz Elundas līci. Kompleksa viesu rīcībā atrodas gan pieaugušajiem, gan bērniem paredzēti peldbaseini ar jūras ūdeni, smilšaina pludmale, sportiskas izklaides, lieliski aprīkots SPA centrs, eleganti restorāni ar teicamu virtuvi un izmeklētiem vīniem no viesnīcas personīgajiem pagrabiem.

Elounda Mare
Ir vērts pievērst uzmanību arī mājīgajai viesnīciņai (Boutique Hotel) «Elounda Mare», kuru populārais tūristu ceļvedis «Relais & Chateaux» ir iekļāvis Grieķijas pašu labāko viesnīcu sarakstā. «Elounda Mare» — tā ir Krēta miniatūrā. Šeit ir iespējams nesteidzīgi pastaigāties pa akmens celiņiem starp zaļumos un ziedos slīgstošajiem dārziem, iziet pie baltās akmens baznīcas vai nokāpt lejā uz pludmali, kur aicinoši izlikti zviļņi un saulessargi. «Elounda Mares» viesi var izmantot SPA kompleksa «Six Senses Spa» pakalpojumus — tas ir pats grandiozākais SPA centrs visā Eiropā. Milzum plašo – 2 200 kvadrātmetru teritoriju aizņem vairāki masāžas saloni, hamams (turku pirts), sauna (somu pirts), džakuzi, talasoterapijas (ārstēšana ar jūras klimatu un ūdeni) baseini un zāle jogas nodarbībām. Ietīšanas procedūras ar šokolādi, sāls vannas un «Kleopatras vannas», akmeņu terapija, fizisko vingrinājumu Tai Chi komplekss — tā ir tikai neliela daļa no plašā programmu saraksta, ko saviem viesiem piedāvā SPA centrs. Iespaidīgs ir arī «bezgalīgi» plašais džakuzi baseins ar jūras ūdeni un satriecošu skatu uz līča smaragda krāsas ūdeņiem.

St. Nicolas Bay Resort Hotel & Villas
Viesnīca «St. Nicolas Bay Resort Hotel & Villas» sevī apvieno nevainojamu stilu, komfortu un lielisku novietojumu gleznainajos Krētas krastos. Viesnīcā atrodas 107 komfortabli numuri ar stilīgiem gaišos toņos ieturētiem interjeriem, graciozām mēbelēm, rūpīgi piemeklētiem dekoratīvajiem elementiem, ar balkoniem un terasēm ar skatu uz jūru. Atsevišķi no viesnīcas atrodas villu komplekss «Thalassa Villas». Restorānos un bāros tiek piedāvāti gan internacionālas, gan grieķu virtuves ēdieni bagātīgas vīnu kartes piedāvājuma pavadībā. Tāpat viesu rīcībā atrodas SPA centrs «Elemis Spa Poseidon» ar lielisku fitnesa zāli.

Elounda Bay Palace
Viesnīcas «Elounda Bay Palace» elegantās ēkas atrodas gleznainā Mirabello līča krastā – zaļojoša dārza un neskaitāmu saulē mirdzošu peldbaseinu vidū. Viesnīcā atrodas 525 dažādu kategoriju komfortabli numuri. Numuros, kuri atrodas gan viesnīcas galvenajā ēkā, gan mājīgos bungalo namiņos un plašās villās — interjeros visur valda izmeklēts stils, kurš apvieno klasisko ar Vidusjūras stilu, ar graciozām mēbelēm un rūpīgi piemeklētiem dekoratīvajiem elementiem, ar balkoniem un terasēm ar lielisku skatu uz jūru. Viesnīcā darbojas SPA centrs, kurā atrodas gan slēgts, gan atklāts apsildāms peldbaseins, kā arī 12 dažādu procedūru kabineti, kuros tiek piedāvāts plašs pakalpojumu spektrs, un kuros ir pārstāvēta gan austrumu, gan rietumu metodika, kā arī tiek izmantota slavenās kosmētikas līnijas «ESPA» dabiskā produkcija. Neskaitāmie viesnīcas bāri un restorāni sniedz īstu baudu gardēžiem, piedāvājot kulināro virzienu, ēdienu un dzērienu daudzveidību. «Elounda Bay Palace» teritorijā atrodas atklāts peldbaseins ar jūras ūdeni, slēgts apsildāms peldbaseins, ūdens sporta veidu centrs, pieci tenisa korti, kā arī laukumi basketbola un volejbola spēlēm.

Daios Cove Luxury Resort & Villas
Viesnīcas «Daios Cove Luxury Resort & Villas» ēkas kaskādēs nolaižas pa pakalna slīpo nogāzi, tādejādi praktiski no visu numuru logiem šeit paveras skati uz Daiosas līci. Pats kūrorts ir veidots tradicionālā grieķu ciematiņa stilā — vienkārši akmens namiņi, vaļējas verandas, puķu dobes, kas ierīkotas tieši uz jumtiem. Tomēr šī vienkāršība ir tikai šķietama — viesnīcas interjeri patiesībā ir īpaši moderni un tehnoloģiski. Ir pieejamas arī atsevišķas villas (Wellness Willa) — katra aprīkota ar peldbaseinu, turku pirti un trenažieru zāli. Nodarboties ar veselības atjaunošanas procedūrām iespējams arī SPA centrā, kurā tiek piedāvātas dažādas ķermeņa un sejas kopšanas programmas, kurās tiek izmantoti «Germaine de Capuccini» markas dabiskie produkti. Restorāns «Greek Tavern» piedāvā viesiem ēdienus no zivīm un jūras veltēm, bet blakus esošajā restorānā «Club Ocean» interesenti var iepazīties, ko īsti nozīmē «fusion» stila virtuve.

Elounda Gulf Villas & Suites
Kā alternatīva viesnīcām ar vairākiem simtiem numuru varētu būt nelielā «Elounda Gulf Villas & Suites». Tajā ir tikai 28 numuri, kuros izdevies apvienot XXI gadsimta komfortu ar klasiskā stila aristokrātiskumu. Tikai 2000. gadā atklātā viesnīca jau ir paspējusi iekarot pasaules uzmanību. Plašajos numuros un villās, kuras rotā izsmalcināti mākslas darbi un antikvāri priekšmeti, - iepriecina individuāli veidoti interjeri ar marmora un dārgu audumu apdari, neuzkrītošu apgaismojumu un graciozām mēbelēm. No balkoniem un terasēm paveras neaizmirstams skats uz Mirabello līci un krāšņajiem dārziem. Viesnīcā atrodas arī SPA centrs «Elixir Spa Gallery» , kurš piedāvā plaša spektra pakalpojumus ķermeņa kopšanai un veselības uzlabošanai. Elegantajā restorānā «Argo» tiek piedāvāti izsmalcināti gan Vidusjūras, gan internacionālas virtuves ēdieni, kas pagatavoti no izmeklētiem vietējiem produktiem, kā arī šeit ir iespējams nogaršot grieķu delikateses, ko piedāvā «Greek Meze» vakaros, bet speciāli mazajiem viesiem tiek piedāvāta bērnu ēdienu karte.

Elounda Beach Hotel and Villas
Viesnīcas «Elounda Beach Hotel and Villas» mūsdienīgās ēkas atrodas Egejas jūras krastā, krāšņu tropisko dārzu ielenkumā. 245 komfortablos numuros, kas atrodas gan divos lielos korpusos, gan mājīgos bungalo namiņos un plašās villās, - atrodami siltajos toņos ieturēti stilīgi interjeri, ērtas mēbeles, izmeklēti rotājumi un balkoni ar brīnišķīgu skatu uz jūru. «Elounda Beach» teritorijā atrodas atklāts apsildāms peldbaseins ar jūras ūdeni, ūdens sporta veidu centrs, pieci tenisa korti un pat laukumi minigolfa spēlei. Viesnīcas rīcībā atrodas personiskais vīna pagrabs, kur glabājas vairāk kā 8 000 pudeļu, kas pārstāv ap 700 marku vīnu no teju vai visām Grieķijas malām.

Krētas pludmales ir ļoti dažādas. Visbiežāk sastopamas klinšainas terases, kurās izdobtas ar sīkiem oļiem klātas platformas. Ir arī smilšu pludmales, bet arī tajās dziļāk smiltis nomaina tie paši oļi. Toties ūdens izceļas ar apbrīnojamu dzidrumu — skaidri saredzēt jūras dibenu ir iespējams pat vairāku metru attālumā no krasta. Ceļotājiem tiek piedāvāta visdažādākā izklaide lielā izvēlē: daivings (niršana), izbraucieni ar jahtu, dziļūdens zveja, vizināšanās ar zirgiem utt.
Restorans «Migomis»
Kādā no vakariem iesakām Jums apmeklēt restorānu «Migomis», kuru uzskata par vienu no labākajiem Krētā. Tas it kā karājas kraujas malā tieši virs pilsētiņas Agios – Nikolaos. Iestādes panākumu noslēpums, pēc tā īpašnieka domām, slēpjas elegantā dekoratīvā noformējuma, nevainojama servisa un teicamas virtuves harmoniskā apvienojumā. Ēdienu kartē ir pārstāvēti gan tradicionālie grieķu (piemēram, uz oglēm gatavota jēra gaļas karbonāde mavrodafni mērcē no salda deserta vīna ar rozmarīnu), gan itāļu (spageti marinara ar krevetēm, mīdījām, vēžiem un kalmāriem) ēdieni. «Migomis» ir izslavēts ar saviem muzikālajiem vakariem, kuri pašā vasaras sezonas karstumā tiek rīkoti praktiski katru vakaru.

Tie, kas vēlas tuvāk iepazīties ar Krētas kultūru un tradīcijām, var apmeklēt galvenās svētvietas un arhitektūras pieminekļus. Sākt vislabāk ar salas galvaspilsētu — Hēraklionu (Irakliju). Tās galveno ievērojamo vietu sarakstā — arheoloģijas muzejs, kurā ir pārstāvēta pasaulē bagātākā Mīnoja ēras priekšmetu kolekcija (piemēram, ir iespējams aplūkot Knosas pilī atrasto fresku oriģinālus), kā arī vēstures muzejs, kurā glabājas atradumi, kas attiecas uz Bizantijas un Venēcijas valdīšanas periodu Krētā. Tomēr, pats ievērojamākais muzeja eksponāts — tā ir El Greko darbu kolekcija. Netālu no pilsētas ir iespējams apmeklēt Dikti alu, kurā, kā leģenda vēsta, ir dzimis pats Zevs, un Knosas pils drupas, kurā esot bijušas vairāk kā 1 400 istabas…

Ja ir vēlēšanās, iespējams apmeklēt arī tradicionālo grieķu fermu «Cretan Olive Oil Farm», kurā tiek spiesta olīveļļa, ar ko Krēta ir tik slavena. Ferma atrodas netālu no pilsētiņas Agios – Nikolaos. Olīveļļas spiešana — tā ir neatņemama dzīves sastāvdaļa praktiski jebkurā Krētas ģimenē. Īpaši maiga garša un smarža ir eļļai, ko spiež no olīvām, kas savāktas decembrī, kad augļi jau ir pilnībā nogatavojušies.

Ceļojuma septītajā dienā notiek atgriešanās mājās.
Cena mainās atkarībā no sezonas un konkrētiem datumiem. Lūgums precizēt aktuālās cenas pa tālruni. Iespējams veikt izmaiņas tūres programmā un viesnīcas kategorijā. Tāpat ir iespējams organizēt papildus ekskursijas, transfertus un apvienot šo piedāvājumu ar citiem.

piektdiena, 2014. gada 11. aprīlis

Viesos pie rakstnieka

Ebotsfordas muižu Skotijā uzcēla sers Valters Skots 1824. gadā, lai iemiesotu realitātē Viduslaiku hromatisko pasauli. Kopš nesena laika daļa no muižas, ar nosaukumu «Hope Scott Wing» ir kļuvusi pieejama īrniekiem. Tagad ceļotājiem ir veiksmīga iespēja ar savu roku pieskarties vēsturei, apmetoties tajās pašas istabās, kurās kādreiz mita slavenais rakstnieks.

Ievērojamā skotu romānista Valtera Skota muižas īpašums, kas saucas Ebotsforda, atrodas vietā, kur senos laikos atradies klosteris. Šeit viss joprojām ir kā baroneta Skota laikā – krāšņa bibliotēka, lieliskas gleznas pie sienām, senlietu kolekcija, rakstnieka darba galds un labi kopts dārzs. Šajā namā romānists pavadīja gada lielāko daļu, šeit viņš daudz strādāja un rīkoja brokastis angļu stilā saviem draugiem.

Šo pili pats Valters Skots bija iecerējis kā vietu, kur iemiesotos tā romantiskā pasaule, kuru viņš aprakstījis savos romānos. Pašreiz daļu no pils ir iespējams noīrēt un pašam iegrimt drošsirdīgo bruņinieku un daiļo dāmu laikmetā. Viesu rīcībā nonāks septiņas guļamistabas, viesistaba, virtuve, ēdamistaba, biljarda zāle, bibliotēka un pašiem savs iekšpagalmiņš (patio). Katra no telpām ir noformēta individuālā stilā un glabā neskaitāmus antikvārus priekšmetus, tajā skaitā oriģinālus portretus, kuri ir gleznoti vēl sera Valtera laikā.

trešdiena, 2014. gada 9. aprīlis

Jāšus ziloņa mugurā

Īpašu individuālu ekskursiju pa Taizemes vīn-audzētavu «Hua Hin Hills Winery» visinteresantāk ir baudīt jāšus ziloņa mugurā. Ekskursijas gida lomā šoreiz ir viesnīcas (Boutique Hotel) «Amari Hua Hin» someljē (sommelier – vīnzinis).
                                      
Viesnīcai (Boutique Hotel) «Amari Hua Hin», kurš atrodas aristokrātiskajā kūrortā Huahinā, pieder visi «Hua Hin Hills Winery» vīnogulāji, kas atrodas stundas brauciena attālumā. Kādreiz šajā vietā atradās cūku ferma, kurā tika pieradināti savvaļas dzīvnieki un padarīti par mājdzīvniekiem. Vēlāk izrādījās, ka šejienes smilšmāla augsne ir ideāli piemērota vīnogu audzēšanai (vīnkopībai).

Pašreiz lieliski mēslotajā 226 hektāru plašajā teritorijā tiek audzētas tādas populāras vīnogu šķirnes kā «Merlot» un «Cabernet Sauvignon», «Shiraz» un «Chenin Blanc», «Tempranillo» un «Sangiovese».

Ziloņi nodrošina viesiem lielisku ainavu un pārskatu no augšas pastaigu laikā pa vīnaudzētavu. Kamēr gids iedvesmoti stāsta par apkārtnes vēsturi, ceļotāji var degustēt pašu izvēlētos vīnus un tostarp arī izsmalcinātos brut vīnus no sērijas «Monsoon Valley».

otrdiena, 2014. gada 8. aprīlis

Atpūta Grieķijas salu pludmalēs

Atpūta Grieķijas salās – kā vienmēr modē! Speciāli tieši Jums mēs esam izvēlējušies viesnīcas Korfu un Krētā, kur atrodas pašas labākās pludmales, ideāli piemērotas gan romantiskai divvientulībai, gan ģimenes braucienam, ar lieliskiem restorāniem un piesātinātu izklaides programmu. Jums atliek vienīgi izvēlēties!

Korfu sala (grieķiski – Kerfira)
Brauciena ilgums — 12 dienas / 11 naktis

“Grecotel Corfu Imperial 5*” (www.corfuimperial.com) ir pats krāšņākais un greznākais Korfu salas kūrorts, kurš atrodas apbrīnojami skaistā vietā — uz privātas pussalas, to iekauj itāļu stila dārzi, slaidas cipreses un olīvkoku birzes. Nelielajā, bet vieglām vakara pastaigām pietiekami lielā teritorijā, bez galvenā viesnīcas korpusa un bungalo namiņiem ērti izvietojušās veselas 3 labiekārtotas pludmales ar maigām sniegbaltām smiltīm, baseins, kā arī restorāni, tai skaitā speciālie zivju ēdienu un Vidusjūras virtuves, SPA centrs, kurā visas procedūras bāzējas uz firmas „Carita” kosmētisko līdzekļu lietojumu, lounge zonas ar mīkstajām mēbelēm un vaļējas terases. Vakaros bārā spēlē ne īpaši skaļa dzīvā mūzika. Viesnīca ir vairāk piemērota nesteidzīgai un mierīgai atpūtai. Pasakaini skati uz jūru no numuriņu logiem – ar tiem šī viesnīca ir tikpat slavena kā ar nevainojamo servisu.


Piedāvājuma cena — no 2 905 euro divām personām uz periodu no 2014.gada 4.jūnija līdz 17.septembrīm

Cenā ir iekļauts:
starptautisks pārlidojums
transferts uz / no lidostas
11 pārnakšņošanas naktis viesnīcas numurā ar skatu uz jūru
ēdināšana — brokastis un vakariņas

Papildus ir jāapmaksā: apdrošināšana


“Grecotel Daphnila Bay Thalasso 4*” (www.daphnilabay.com) – ir ideāli piemērots atpūtai kopā ar visu ģimeni. Jūs varat apmesties numurā viesnīcas galvenajā ēkā, no kurienes paveras skati uz krāšņo smaragdzaļo dārzu un Jonijas jūru, vai arī iekārtoties kādā no teritorijā izklaidus novietotajiem omulīgajiem bungalo namiņiem. Šeit ir smilšu pludmale ar noeju pie jūras, bet guļamkrēsli ir izvietoti pludmali ieskaujošās zaļajās pļaviņās, patīkamā palmu ēnā. Viesnīcas viesu rīcībā tāpat ir arī atklāts baseins, bet SPA centra apmeklētājiem ir pieejams slēgts peldbaseins ar jūras ūdeni. Restorānā un tavernā pie pludmales, kur tiek piedāvātas apetīti rosinošas brokastis un vakariņas à la carte, ir iespējams nogaršot arī fusion virtuves firmas ēdienus, kā arī kļūt par iespaidīgu kulinārijas šovu vērotāju un citu izklaidējošu pasākumu viesi. Bērnu klubiņā tiek uzņemti bērni no 3 līdz 17 gadiem (bērni nodarbojas vecumam atbilstošās dažādās grupās).

Piedāvājuma cena — no 2 645 euro divām personām uz periodu no 2014.gada 4.jūnija līdz 17.septembrīm

Cenā ir iekļauts:
starptautisks pārlidojums
transferts uz / no lidostas
11 pārnakšņošanas naktis viesnīcas numurā ar skatu uz jūru
ēdināšana — viss iekļauts

Papildus ir jāapmaksā: apdrošināšana


Krētas sala
Brauciena ilgums — 8 dienas / 7 naktis

“Creta Maris Beach Resort 5*” (www.maris.gr/creta.aspx)  – atrodas pavisam netālu no kūrortpilsētiņas Hersonisos. Viena no galvenajām priekšrocībām — gara smilšaina pludmale (Krētas salā īsts retums) un lieliska animācija (izklaides pasākumu un nodarbību programma) bērniem. Visas ēkas un būves atpūtas teritorijā ir būvētas tradicionālajā Krētas lauku stilā — sniegbalti namiņi ar tumšziliem slēģiem, ko krāšņo bugenviliju daudzkrāsainie ziedi. Viesnīcā darbojas 6 restorāni, no kuriem viens ir specializējies salas tradicionālo un tipisko ēdienu gatavošanā (tam ir pat piešķirts speciāls sertifikāts par teicamu kvalitāti un Krētas salas kulināro tradīciju saglabāšanu). Tiem, kam pasīvas atpūtas iespējas nešķiet vilinošas, tiek piedāvāts ne mazums sportiska un izklaidējoša rakstura programmu, tajā skaitā vingrošana, pludmales volejbols, teniss, biljards, petanks un daudz kas cits.

Piedāvājuma cena — no 1 393 euro divām personām uz periodu no 2014.gada 1.jūlija līdz 28.septembrīm

Cenā ir iekļauts:

7 pārnakšņošanas naktis viesnīcas numurā ar skatu uz jūru
ēdināšana — viss iekļauts

Papildus ir jāapmaksā: 
                 
starptautisks pārlidojums
transferts uz / no lidostas
apdrošināšana


Pilsēta, kura atrodas vistuvāk “Elounda Bay Palace Elite Club 5* (Deluxe)” (www.eloundabay.gr), — mierīgā Agios – Nikolaos ir tikai 7 kilometru attālumā, bet diezin vai Jums radīsies vēlēšanās iziet kaut kur ārpus viesmīlīgā hoteļa teritorijas robežām. Milzīgajā – 8 hektāru plašajā teritorijā atrodas divas nelielas smilšainas pludmales un viens koka pontons ar ērtiem zviļņiem – guļamkrēsliem un saulessargiem, 5 tenisa korti, laukumi volejbola un basketbola spēlēm. Viesnīcas viesiem tiek organizētas vingrošanas, jogas un pilates nodarbības svaigā gaisā ar instruktoru. Bērniem šeit ir paredzēta pašiem sava izklaides programma. Ja būsiet izvēlējušies apmesties bungalo namiņā, nevis numuru viesnīcas galvenajā korpusā, Jūs varēsiet rēķināties uz nelielu privātu peldbaseinu, kaut gan pie viesnīcas atrodas atklāts peldbaseins ar jūras ūdeni un slēgts apsildāms baseins. Viesnīcā ir atklāts arī doktora Anrī Šeno veselīga dzīves veida popularizēšanas un veselības centrs, un tas nozīmē, ka arī Jūs varēsiet izmēģināt uz sevis brīnumaini iedarbīgās masāžas un ietīšanas procedūras pēc Šeno sistēmas. Vakaros viesi tiek aicināti ieturēties restorānā tieši ūdens malā, bet rezervējot galdiņu uz koka terases, ir iespējams izbaudīt daudznacionālas virtuves maltītes maigu viļņu čalas pavadījumā.

Piedāvājuma cena — no 2 991 euro divām personām uz periodu no 2014.gada 11.maija līdz 28.septembrīm

Cenā ir iekļauts:

7 pārnakšņošanas naktis viesnīcas numurā ar skatu uz jūru
ēdināšana — brokastis un vakariņas

Papildus ir jāapmaksā: 
                 
starptautisks pārlidojums
transferts uz / no lidostas
apdrošināšana


Lai atpūstos kopā ar bērniem, vispiemērotākā būs viesnīca “Capsis, Oh! All - Suite Hotel 5* (Deluxe)” (www.capsis.com)  Tieši tās teritorijā atrodas īsts izklaides un atpūtas parks «Mīnojas pasaku pasaule» ar milzīgu dažāda veida atrakciju izvēli: peldbaseins upītes veidā ar teiksmainu kuģi, siena speciālajiem klinšu kāpšanas treniņiem, spēļu istabas un rotaļu laukumiņi, leļļu teātris un pat slavenais Mīnotaura labirints. Bērnus šeit izklaidēs profesionāli aktieri un audzinātāji, viņu rīcībā atradīsies atsevišķs bārs un restorāns, kā arī speciāla rotaļu istaba. Bet arī pieaugušajiem šeit nebūs jāgarlaikojas — viņu priekam un izklaidei darbojas 7 baseini, pieejamas trīs ar Zilo karogu apbalvotas smilšu pludmales, tenisa korti, pingponga un biljarda galdi, mini golfa laukums un daivinga (niršanas) centrs.

Piedāvājuma cena — no 5 410 euro divām personām ar bērnu (līdz 13 gadiem) uz periodu no 2014.gada 11.maija līdz 28.septembrīm

Cenā ir iekļauts:

7 pārnakšņošanas naktis viesnīcas numurā ar skatu uz jūru
ēdināšana — brokastis un vakariņas

Papildus ir jāapmaksā: 
                 
starptautisks pārlidojums
transferts uz / no lidostas
apdrošināšana

pirmdiena, 2014. gada 7. aprīlis

Ziņas no Nepālas

Individuālu ekskursiju pa vienu no trijiem nozīmīgākajiem valstī esošajiem klosteriem galvenā mūka pavadībā piedāvā jaunā viesnīca Nepālā.

Jaunās viesnīcas «Dwarika’s Resort Dhulikhel», kura tikai pagājušajā gadā tika atvērta netālu no Katmandu, filozofijas pamatā gulstas sena Himalaju koncepcija par rūpēm par apkārtējo dabu. Kopš nesena laika viesi var izmantot ekskluzīvu piedāvājumu: pa seno budistu stūpu Namobudu viņu ekskursijas gids būs pats galvenais mūks. Viņš pastāstīs tūres dalībniekiem ar šo vietu saistītas leģendas un parādīs plašākai publikai nepieejamās klostera telpas. Pēc tam visi interesenti varēs apspriest ar viņu dažādus Tibetas budisma aspektus un piedalīties individuālā meditācijas seansā – mācību stundā. Pēc atgriešanās viesnīcā viesus sagaidīs personalizēti sastādīts horoskops.

sestdiena, 2014. gada 5. aprīlis

Īpašs skatījums

Pats vecākais un pats slavenākais Florences tilts Ponte Vekjo (Ponte Vechio) ar saviem juvelieru veikaliņiem vienmēr ir ietilpis obligātajā pilsētas apskates ekskursijas programmā. Kopš nesena laika šeit ir iespējams arī ieturēt greznas vakariņas.

Mišlēna (Michelin) zvaigžņotais pavārs Vito Mollika — «Four Seasons» viesnīcas Florences restorāna «Pils» («Il Palagio») šefpavārs — servē ekskluzīvas gastronomiskas baudas vakariņas pašā tilta vidū novietotā omulīgā privātā terasē. Tā atrodas ceturtajā stāvā tieši virs slavenā juvelierveikala «Dante Cardini», kurš savus apmeklētājus piesaista jau kopš 1888. gada. Iekārtojoties pie viena no ziedos slīgstošajiem galdiņiem, viesi var baudīt pilsētas panorāmas skatus un vērot saulrietu virs Arno upes ūdeņiem.

Ēdienu karte no četriem ēdieniem tiek variēta atkarībā no apmeklētāju individuālajām vēlmēm, tomēr galvenā tēma šeit vienmēr ir un paliek zelts — reveranss restorāna vēsturiskajai atrašanās vietai. Maltīte sākas ar glāzi prosecco (sauss dzirkstošs itāļu vīns) saulrieta stundā, pēc tam var pasniegt jūras ķemmīšu karpačo, aizdarītu ar zeltainu citronu mērcīti, safrāna risoto ar stores ikriem un zelta ziedlapiņām, bet desertā tiek pasniegta zelta sfēra no šokolādes ar sabajonu (zabaglione) no «Vin Santo».

Maltīte noslēdzas ar lielisku uguņošanu. Uz atvadām viesiem tiek piedāvāts iegādāties piemiņai par īpašajām vakariņām «Four Seasons» speciāli izstrādātu gredzenu no baltā zelta ar briljantiem un rozā safīru.

ceturtdiena, 2014. gada 3. aprīlis

«Zilais vilciens» («Plavi voz»)

Slavenais Dienvidslāvijas bijušā valsts galvas Josipa Broza Tito «Zilais vilciens» sāk vizināt tūristus: 12 stundu ilgi ceļojumi savieno Belgradu ar Melnkalnes piekrasti.



Tito uzskatīja savu iemīļoto vilcienu par prezidenta pili uz riteņiem. Dažādos laikos par tā viesiem paspēja kļūt pašas ievērojamās un augstāk stāvošās personas — piemēram, Anglijas karaliene Elizabete II, Indijas pirmais premjerministrs Džavaharlals Neru un pēdējais Etiopijas imperators Haile Selasije I. Tagad ir pienākusi arī Jūsu kārta pavizināties greznajā vilcienā. Tā krāšņie un bagātīgie interjeri ir piesātināti ar bagātīgām detaļām, pie tam oriģinālais iekārtojums pēc iespējas ir saglabāts kopš Tito laikiem. Ar cēlkoku bagātīgi apdarinātajā restorānā pasniedz pusdienas no četriem ēdieniem, kuras ir pagatavotas no izsmalcinātām sastāvdaļām tieši braucošā vilciena virtuvē. Pa logiem paveras krāšņas ainavas un skati uz Škodras ezeru (Skadarskoje jezero), Moračas un Taras upju kanjoniem, uz Eiropas pašu augstāko dzelzceļa viaduktu Mala Rijeka un Zlatiboras plato. 2014. gadā ir plānoti tikai 5 reisi.

Jaunākās ziņas

 

Sazināšanās veidlapa

Nosaukums

E-pasts *

Ziņojums *

Ieskaties