Nodrošina Blogger.

sestdiena, 2014. gada 31. maijs

Pirmo reizi Indijā: grezns brauciens pa svēto upi Gangu

Indusu pūļi, kuri burtiski pārpludina Indijas sabiedriskā transporta līdzekļus, ir kļuvuši leģendāri. Tomēr tagad ceļot pa valsti ir kļuvis iespējams, arī saglabājot zināmu savrupību un ar komfortu – Indijas jaunākajā un labākajā kruīza lainerī.

Greznais kuģis „RV Rajmahal”, kurš būvēts Indijas koloniālajā stilā, tika nolaists ūdenī šī gada februārī. Lainers tika speciāli projektēts un būvēts kuģošanai pa seklajiem Gangas ūdeņiem. Uz tā ir izvietojušās 22 plašas kajītes ar balkoniem, liela viesistaba – salons, restorāns, SPA centrs un terase saules peldēm. 7, 8 un 9 dienu kruīzi pa Augšas un Lejas Gangu sevī ietver indusu tempļu un piļu apskati, dabas rezervātu, tropisku dārzu, kā arī kolorītu vietējo ciematiņu apmeklējumus.

piektdiena, 2014. gada 30. maijs

Viesnīca (boutique hotel) Ernesta Hemingveja namā

Pašos smagākajos Spānijas pilsoņu kara gados vēlāk slavenais amerikāņu rakstnieks Ernests Hemingvejs dzīvoja aplenktās Madrides pašā centrā kara korespondenta statusā. Pašreiz šis nams ir pārvērties par viesnīcu „INNSIDE Suecia”.

Senatnīgais nams pašā pilsētas centrā, kas kalpojis par patvērumu pašam Hemingvejam, kopš tiem grūtajiem laikiem ir būtiski mainījies. Pēc pilnas rekonstrukcijas šeit ir atvērta konceptuāla dizaineru veidota premium klases biznesa viesnīca no vācu viesnīcu tīkla „INNSIDE by Meliá”. Kompānija ir likusi sev par mērķi nonivelēt robežu starp darījumiem domātām viesnīcām un dzīvošanai paredzētajām un izveidot nākotnes viesnīcas, kurās ultramodernas komunikācijas un darījumu iespējas tiktu apvienotas ar ideāliem apstākļiem arī atpūtu. Viesnīcā ir 120 plašu gaišu numuru un 7 grezni luksus apartamenti (labākie no tiem ir aprīkoti ar terasēm), tie visi ir iekārtoti atbilstoši pašiem jaunākajiem tehnikas sasniegumiem. Avangarda restorāns „Dado” lutina viesus ar mūsdienu Vidusjūras piekrastes virtuves ēdieniem. Viena no konferenču zālēm ir pārvērtusies par milzīgu terasi 11. stāvā ar panorāmas skatiem uz pilsētu. Uz viesnīcas jumta ērti izvietojies plašs bārs „The Balcony” — ir sagaidāms, ka tas kļūs par vienu no pašām prestižākajām vietām Madridē, kur organizēt darījuma tikšanās. Bez visa tā, uz viesnīcas jumta atrodas peldbaseins, kurā iespējams relaksēties pēc saspringtas tikšanās un papriecāties par krāšņajiem skatiem.

Dizaineru veidota viesnīca Gruzijas pakalnos

Jaunās skolas gruzīnu virtuve pārliecinoši iekaro pozīcijas tirgū. Viesnīcu bizness, kā liekas, ir nolēmis neatpalikt: bezprecedenta atpūtas iespējas piedāvā jaunais ekskluzīvo viesnīcu tīkls „Rooms Kazbegi”.

Pirmā viesnīca „Rooms Hotel” ķēdē ir izvietojusies pie majestātiskā Kazbeka kalna (augstums 5034 m), kura nogāzes ir kā nosētas ar savvaļas ziediem. Apbrīnojamie dizaineru radītie interjeri ir veidoti no dabiskiem materiāliem un kļūst par apkārtējo ainavu dabisku turpinājumu, pateicoties visas sienas garumā iebūvētajiem panorāmas logiem, vaļējie kamīni padara gaisotni siltu un mājīgu, bezmaksas WiFi neļauj ne uz mirkli zaudēt sakarus ar ārpasauli. Katrs viesis šeit jūtas gaidīts, jo viesnīcā ir lieliski radīta Gruzijas atmosfēra – un tā ir valsts, kura slavena ar savu dāsnumu un viesmīlību. Viesi var iekārtoties plašajā terasē ērtos pītos krēslos un vērot ziedošajās pļavās ganāmies ķēves ar kumeļiem. Uzmanīgais un pretimnākošais personāls burtiski nolasa jebkuru viesu vēlēšanos. Lai tuvinātu ciemiņus klātbūtnes sajūtai kā īstās gruzīnu dzīrēs, restorānā tiek piedāvāts bufetes formāts – un galdi vai lūzt no bagātīga nacionālo uzkodu klāsta. Ja ir vēlēšanās, var veikt pasūtījumu à la carte. Vīnu kartē ir pārstāvēti paši cienīgākie no vietējiem vīniem. SPA centra peldbaseinu ieskauj panorāmas logi; tiem, kas dod priekšroku azartiskākām izklaidēm, viesnīca piedāvā apmeklēt savu kazino. Šeit ir vēl viens viesnīcas lepnums — lobby bārā atrodas bibliotēka.

ceturtdiena, 2014. gada 29. maijs

Jaunā villa — enofila sapnis

Aleksandrs Dimā uzskatīja, ka īsti viesmīlīga saimnieka vīna pagrabā ir jāatrodas ne mazāk kā 140 šķirņu vīnam. Jaunā villa „Ellerman House” ir ļoti viesmīlīga: tikai Dienvidāfrikas vintage vīnu vien šeit ir vairāk kā 7500 šķirņu.

Keiptaunas viesnīcas (art hotel) „Ellerman House” teritorijā, kura ir slavena ar bagātīgo mūsdienu mākslas darbu kolekciju un pasakainiem skatiem uz Atlantijas okeānu, ir atklāta dizaineru veidota trīsstāvu villa „Villa Two” ar trijām guļamistabām ar panorāmas logiem, nelielu patio (iekšpagalmiņu), „bezgalīgo” peldbaseinu (infinity pool) un pat savu privāto kinoteātri. Tomēr par pašu neparastāko tās daļu ir kļuvusi unikālā galerija ar kolekciju, kas sastāv no vairāk kā 7500 Dienvidāfrikas vintage vīna pudelēm, baltā un sarkanā vīna nogatavināšanas pagrabs, šampānieša zāle un brendija degustācijas telpa. Vīnu glabātuves galvenais vīnu skapis ir izveidots no oglekļa šķiedras milzīgas spirāles veidā, kas atgādina korķu viļķi, tās lokos izveidotajās atverēs ievietotas pudeles. Kāda no galerijas sienām demonstrē Dienvidāfrikas teruāru daudzveidību — tā ir salikta no augšņu paraugiem, kuri tikuši savākti galvenajās vīnkopības saimniecībās visā valstī.

trešdiena, 2014. gada 28. maijs

Uz tējas dzimteni

Ķīnas province Juņnaņa, kas atrodas valsts dienvidrietumos, tiek uzskatīta par tējas kultūras šūpuli — tieši šeit pirms apmēram trim gadu tūkstošiem sāka kultivēt Ķīnas kamēliju, tējas krūma „vecvecmāmiņu”. Šobrīd visiem ceļotājiem, kuri ir šeit ieradušies, ir iespēja pašiem savām acīm redzēt senās plantācijas un iepazīties ar dievišķā dzēriena ražošanas noslēpumiem. Tas viss ir kļuvis iespējams, pateicoties reģionā nesen atklātajai viesnīcai „Anantara Xishuangbanna Resort & Spa”, kurā bez viesu uzņemšanas dežuranta ir pieejams arī «dežurējošais tējas guru».

Juņnaņas province ir slavena ne tikai ar ainavu un šeit mītošo tautību daudzveidību, bet arī kā vieta, kur pasaulei dzimusi tējas kultūra. Mūsdienās Juņnaņā tiek ražota lielākā daļa no Ķīnas sarkanās tējas un puer (Pu-erh) tējas. Ne tik sen provinces pašos dienvidos savas durvis vēra šajā reģionā pirmā greznā viesnīca — „Anantara Xishuangbanna Resort & Spa”. Visiem tās viesiem štata «tējas guru» vada ekskursijas pa tējas plantācijām, kuras atrodas visapkārt, kā arī atklāj viesiem senā dzēriena noslēpumus. Viesnīcas numuri, kas ir apdarināti ar kokgriezumiem un rotāti antikvāriem priekšmetiem, ar skatu iziet uz Luosuo upi vai arī uz krāšņiem tropiskajiem dārziem, bet paši greznākie šejienes apartamenti — villas ar baseiniem, kas atgādina senus ķīniešu augstmaņu mājokļus. Restorānā ceļotājiem tiek piedāvāti gastronomiski mākslas darbi, ko iedvesmojušas Juņnaņas tik dažādo tautu tradīcijas, viesiem tiek rīkotas tējas ceremonijas, bet SPA centrā „Anantara Spa” var izbaudīt procedūras skaistumam un veselībai ar vietējām zālītēm un augļiem.

Pirmizrāde

Jaunā pieczvaigžņu viesnīca „Palazzo Cramer” XVII gadsimta ēkā, kas atrodas pašā Milānas centrā, priecē skatienu ar apbrīnojamu svaiguma un greznības harmonisku apvienojumu. Viesnīca „Palazzo Parigi Hotel & Grand Spa” novietojusies tikai divu soļu attālumā no slavenā operas teātra „La Scala” un ievērojamāko itāļu dizaineru modes preču veikaliem.

Pils restaurācija un dizaina veidojums atradās slavenā arhitekta Pjēra-Iva Rošona pārziņā. Pils greznais marmors, cēlkoka detaļas, senatnīgi griestu ciļņi un bagātīgais zeltījums interjeros harmoniski apvienojas ar spoguļu virsmām un mūsdienīgu apgaismojumu, kurš senajās telpās izliek pilnīgi jaunus akcentus. Plašos un gaisīgos interjerus rotā mākslas darbi un antikvāri priekšmeti. Numuru logi un luksus apartamentu privātās terases raugās uz simtgadīgo dārzu. Viesu rīcībā atrodas restorāns gastronomiskajām baudām, kafejnīca – konditoreja „Caffé Parigi” un SPA centrs „La Grand Spa” ar panorāmas logiem un peldbaseinu.

ceturtdiena, 2014. gada 22. maijs

Atpūta fermā

Greznais komplekss no četrām atstatus esošām villām ir atvērts XIX gadsimta fermā Jaunzēlandē, tās teritorija stiepjas 10 km garumā gar Klusā okeāna piekrasti. Tikai vienas stundas brauciena attālumā no Kraistčērčas (Christchurch) (Dienvidu sala) neviena nemanīts patvēries pasakains neskartas Jaunzēlandes dabas stūrītis: paugurainā vulkāniskas izcelsmes Benkas pussala ir klāta bieziem mežiem un tās krastmalu izrobo neskaitāmi gleznaini līcīši.

Tagad šeit ir iespējams norobežoties no pilsētas kņadas un apmesties vienā no viesnīcas «Annandale» greznajām villām, kur nekas cits, izņemot putnu dziesmas, Jūs netraucēs. Katrai villai ir piešķirts savdabīgs raksturs. Galvenā fermas ēka, kas saglabājusies no XIX gadsimta, sastāv no pieciem numuriem ar ēnainām verandām un to ieskauj kopts dārzs, kurā viesi var noplūkt sev svaigu citronu pie rīta pankūkām. Viesu rīcībā atrodas „bezgalīgais” peldbaseins (infinity pool) zem klajām debesīm, kā arī SPA baseins, trenažieru zāle un visās sezonās izmantojams tenisa korts. Villa „Scrubby Bay” — tas ir namiņš pludmalē, būvēts no ciedra koka un paredzēts 14 cilvēkiem. Nomaļus novietotais namiņš „Seascape” ir speciāli projektēts romantiskiem pārīšiem, pa panorāmas logiem ir iespējams vērot delfīnus un roņus. Nelielā kotedža „Shepherd’s Cottage” tāpat ir paredzēta diviem. Fermā tiek audzētas aitas un govis, un, ja ir vēlēšanās, viesi var pavadīt šeit visu dienu, iemēģinot roku zemes apstrādē un lopiņu apkopšanā.

trešdiena, 2014. gada 21. maijs

Ledus nams

Projektēt paši savus luksus apartamentus tagad varēs slavenās viesnīcas „Ice Hotel” viesi — tā ir pirmā un lielākā viesnīca pasaulē, kura ir izveidota no ledus un sniega. „Ice Hotel”, kas atrodas nomaļā Zviedrijas Lapzemes nostūrī 200 kilometrus aiz Polārā loka, jau ceturtdaļgadsimtu piesaista netriviālas atpūtas cienītājus no visas pasaules. Tā nav tikai ideāla vieta ziemeļblāzmas vērošanai, bet arī unikāls mākslas projekts, kurš katru gadu no jauna tiek izveidots 40 speciāli izvēlētu dizaineru rokām.

Ledus iglu tiek būvēti no blokiem, kurus izzāģē no aizpolārās Tornes upes (Torne älv), kas plūst pa vienu no pēdējiem neskartās dabas stūrīšiem Eiropā. Tagad viesi var arī patstāvīgi izprojektēt savus apartamentus, kuros apmesties būs iespējams, sākot ar decembri. Ciešā sadarbībā ar dizaineriem viesi varēs realizēt savas radošās idejas un individuālās vēlmes, veicot eksperimentus ar tādu neparastu materiālu kā ledus. Tik īsam mūžam atvēlēto ledus veidojumu efemerā romantika rada neticamu radošo iedvesmu. Ekskluzīvie apartamenti solās būt vieni no pašiem dārgākajiem pasaulē: cena par numuru būs sākot ar 1 485 000 zviedru kronām
(vairāk nekā 230 000 dolāriem). Iegūtie līdzekļi tiks ziedoti Baltijas jūras dabas aizsardzības iniciatīvām. Kad pavasarī ledus izkusīs, ūdens no izkusušajiem ledus bluķiem tiks savākts, sapildīts pudelēs un nodots klientam kopā ar unikālo apartamentu rasējumiem un fotogrāfijām.

otrdiena, 2014. gada 20. maijs

Lidojumi okeāna dzīlēs

Greznais kūrorts „Laucala” Fidži salās ir pirmā viesnīca pasaulē, kura saviem viesiem piedāvās
unikālu pakalpojumu — «lidojumus» zemūdens lidmašīnā «DeepFlight Super Falcon».

Neparastais zemūdens peldlīdzeklis ar diviem spārniem, kurš paredzēts diviem cilvēkiem, ir britu inženiera Grehema Houksa autorizstrādne, kas ļauj veikt iegremdēšanos pašās dziļākajās okeāna vietās, pie tam atrodoties sausā un komfortablā kabīnē. Sala – viesnīca „Laucala” kļūs pirmā, kura piedāvās saviem viesiem iejusties Džeimsa Bonda ādā un piedalīties neaizmirstamā piedzīvojumā.

Salas apkaimes zemūdens pasaule ir ārkārtīgi skaista un daudzveidīga: starp krāšņiem koraļļu rifiem kristāldzidros ūdeņos peld tropiskās zivis, piemēram, koraļļu laši, eņģeļzivis un spuraini spārnotās lauvaszivis, haizivis un citi jūras iemītnieki. Tikai 40 minūšu attālumā no šejienes atrodas galvenais zemūdens peldētāju (daiveru) apskates objekts Fidži salās — Lielā baltā siena (Great white wall) – vertikāla siena, kas klāta mīkstiem sniegbaltiem koraļļiem.

«Austrumu ekspreša» jaunākās ziņas

Leģendārais vilciens „Venice Simplon-Orient-Express”, ko tik aizraujoši aprakstījusi savā romānā Agata Kristi, šajā pavasarī uzsāks braucienus jaunos maršrutos.

Kopš šī gada maija ar «Austrumu ekspresi» ir iespējams aizbraukt uz Briseli. Ir izstrādāti pieci jauni maršruti, kuri savienos Venēciju, Vīni un Budapeštu ar Beļģijas galvaspilsētu. Savā pirmajā reisā «Austrumu ekspresis» devās tālajā 1882. gadā, un kopš tā laika šis vārds simbolizē visu Eiropas dzelzceļu zelta laikmetu: luksus klases vilciens ar izlietnēm katrā kupejā pārvērta triviālu pārvietošanos telpā par greznu laika pavadīšanas veidu. Dažādos laikos tas vizinājis pa Eiropu pašus dižciltīgākos un bagātākos ceļiniekus: Franci Jozefu, Elizabeti II, Šarlu de Gollu, Agatu Kristi un daudzus citus. Pēc Otrā Pasaules kara vilciens ilgu laiku stāvēja dīkā, bet pēc tam tika restaurēts un atkal tika palaists iepriekšējā greznībā, pie tam divdesmito – trīsdesmito gadu iekārtojums tika maksimāli saglabāts. Pie katra vagona atrodas plāksnīte, kurā ir norādīts tā izlaiduma gads un svarīgākās vēstures lappuses.

Par atjaunotā «Austrumu ekspreša» neaizstājamu pavāru pēdējo 30 gadu laikā strādājis nepārspējamais Kristians Bodiguels. Savu profesionālo jubileju šefpavārs atzīmēs ar speciāliem piedāvājumiem, kuri tiks anonsēti tuvākajā laikā. Atzīmēsim, ka 2014. gada martā kompānija „Orient-Express” veica zīmola vārda maiņu un sāka lietot zīmola vārdu „Belmond”. Līdz ar pašu kompāniju vārdu mainīja arī tai piederošās viesnīcas un vilcieni, tomēr «Austrumu ekspresis» savu vēsturisko nosaukumu ir saglabājis.

Pats dārgākais restorāns pasaulē

Šefpavārs Pako Ponsero ir spējis pārspēt pats sevi: par vakariņām multisensorajā restorānā Madridē viņš paprasījis 1 000 €, bet viņa jaunajā restorānā Ibicā nāksies izvilkt no maciņa visus 1 500 €.

Leģendārā Ferāna Adria skolnieks, divu Mišlēna zvaigžņu ieguvējs, Pako Ponsero pārkāpj visas tradicionālās gastronomijas robežas. Viņš ir izgudrojis sensacionālu jaunās paaudzes restorāna konceptu, kurā tiek apvienota kulinārā alķīmija ar neaizmirstamiem iespaidiem visiem pieciem maņu orgāniem. Izmantojot jaunākās tehnoloģijas, viņš ar katru ēdienu gremdē viesus īpašā emocionālā pasaulē. Pieņemsim, oficiants ir atnesis austeres. Tajā pašā mirklī galds pārvēršas par ekrānu, kura vidū peld zivis. Uz sienām projicējas bangojoši viļņi. Dzirdama paisuma duna. Ja ar to vēl liktos par maz – gaiss sajūtami kļūst mitrāks, un tajā skaidri samanāms ūdenszāļu joda aromāts. Tās nav vienkāršas vakariņas, bet grandioza izrāde, kurā katrs no viesiem ir tās pilntiesīgs dalībnieks. Jaunais restorāns „Sublimotion” tiks atklāts Ibicā 2014. gada 1. jūnijā jaunajā viesnīcā „Hard Rock Hotel Ibiza”, kura kļūs par labāko un lielāko pieczvaigžņu viesnīcu salā.

Kopējais galds ir paredzēts 12 cilvēku lielai kompānijai, tā tiešais turpinājums ir šefpavāra galds. Gastronomiskās perfomances ilgums ir 2,5 stundas, pa šo laiku oficianti paspēj viesiem pasniegt 20 ēdienus, pie tam īpaši pārģērbjoties katrai pasniegšanas reizei.

otrdiena, 2014. gada 13. maijs

Pats galvenais - cepurīte!

Pati saviesīgākā diena Askotas Karaliskajās zirgu skriešanās sacīkstēs saucas „Ladies Day”. Uzlikušas galvā savas visoriģinālākās cepurītes, dāmas ar labpatiku ierodas uz pasākumu greznajā vilcienā „Northern Belle”.

Pēc tradīcijas zirgu skriešanās sacīkstes „Royal Ascot” norisinās pilsētas hipodromā jūnija vidū. To trešajā dienā tiek izcīnīta sacīkšu galvenā balva — Zelta kauss, bet sievietes lepojas greznos tērpos un neparastās, pat ekstravagantās cepurītēs. Šajā gadā apvienot aristokrātisku defilē ar neapgrūtinošu izbraucienu – pastaigu pa dzelzceļu piedāvā vilciens „Northern Belle”. Vilciens atiet no Birmingemas uz Askotu 19. jūnijā plkst. 9:00, pa ceļam pasažieri tiek cienāti ar bagātīgu brokastlenču (brenču) ar kokteili bellini, bet atpakaļceļā viesi tiek mieloti ar gastronomiski greznām vakariņām ar šampānieti. Maksa par ieejas biļeti hipodromā un sēdvietu zirgu skriešanās sacīkstēs („Grandstand Enclosure”) ir iekļauti brauciena cenā.

pirmdiena, 2014. gada 12. maijs

Shangri-La: atgriešanās izdomātajā dzimtenē

Taisnīgums ir atjaunots: viesnīcu tīkls „Shangri-La” tagad ir pārstāvēts arī tajā mīklainajā zemē,
kuras vārdā ir tapis nosaukts.

Sengaidītā viesnīcas „Shangri-La Hotel, Lhasa” atklāšana notika 17. aprīlī. Tā atrodas kalna virsotnē Tibetas senajā galvaspilsētā Lhasā (pašreiz Ķīnā), netālu no slavenajām Potalas un Narbulinkas pilīm (otrajā no tām atrodas dalailamas vasaras rezidence). Tieši šī zeme ir iedvesmojusi rakstnieku – fantastu Džeimsu Hiltonu radīt utopisko noveli «Zaudētais horizonts», kurā ir aprakstīta izdomāta zeme Šangri-La. Katrā jaunās viesnīcas numurā atradīsies šīs grāmatas eksemplārs. Greznajā viesnīcā ir 289 numuri, apartamenti un luksus apartamenti ar skatiem uz Himalaju kalniem vai Potalas pili, kā arī Āzijas virtuvi pārstāvošie restorāni „Altitudes”, „Shambala” un „Shang Palace” (pēdējais no tiem ir specializējies Guandunas un Sečuanas (Sičuaņas) virtuves delikatešu gatavošanā) un firmas SPA centrs „CHI”.

piektdiena, 2014. gada 9. maijs

Grieķija

Vispārēja informācija:
Grieķija ieguva neatkarību no Otomanu impērijas 1830. gadā. XIX gadsimta otrās puses un XX gadsimta pirmās puses laikā tā pakāpeniski pievienoja sev blakus esošās teritorijas un salas, ko pārsvarā apdzīvoja grieķi. Otrā pasaules kara laikā Grieķijas teritorijā vispirms (1940. gadā) iebruka Itālijas karaspēks, bet pēc tam valsti okupēja Vācija (1941. – 1944. gads). Pēc okupācijas perioda beigām Grieķijā sākās pilsoņu karš starp monarhijas piekritējiem savienībā ar citiem antikomunistiem un komunistiski noskaņotajiem spēkiem, karš beidzās ar pēdējo sagrāvi 1949. gadā. 1952. gadā Grieķija iestājās NATO sastāvā. 1967. gadā valstī notika militārais apvērsums un tajā tika nodibināta militārā diktatūra, kuras rezultātā karalis bija spiests atstāt Grieķijas teritoriju. 1974. gadā Grieķijā notika demokrātiskas vēlēšanas un referendums, pēc kuru rezultātiem valstī tika izveidota parlamentāra republika, bet monarhija tika galīgi likvidēta. Grieķija pašreiz ir Eiropas Savienības dalībvalsts.


Valsts pārvaldes forma:
Parlamentāra republika

Kā nokļūt no Rīgas:
Līdz Grieķijas valsts galvaspilsētai Atēnām var nokļūt ar aviokompānijas «Air Baltic» (www.airbaltic.lv) tiešajiem reisiem. Ceļa pavadāmais laiks – aptuveni 3 stundas 20 minūtes. Tāpat tūrisma sezonas laikā tiek organizēti tiešie čarterreisi uz neskaitāmajiem valsts kūrortiem.

Drošība:
Sakarā ar nestabilo ekonomisko situāciju valstī ir kļuvuši biežāki streiki, tajā skaitā streikot mēdz arī transporta sistēmas un tūrisma jomas darbinieki.

Laika zonas starpība ar Rīgu:
- nav.

GSM standarts:
900 / 1800

Strāvas spriegums un frekvence elektriskajos tīklos, rozetes tips: 
230 V; 50 Hz; F tipa rozete (Eiropas tipa rozete ar zemējumu) un C tipa rozete (Eiropas tipa rozete bez zemējuma).

Valsts domēna vārds interneta tīklā:
gr.

Nacionālā karoga apraksts:
Deviņas vienāda izmēra horizontālas joslas pamīšus zilā un baltā krāsā. Labajā augšējā stūrī atrodas zils kvadrāts ar baltu krustu – Grieķijas pareizticības (valsts oficiālās reliģijas) simbols. Vispārpieņemta traktējuma deviņu karogā attēloto svītru nozīmei nav.

Atrašanās vieta:
Eiropas dienvidi, valstij ir izeja uz Egejas un Jonijas jūrām, kā arī uz Vidusjūru. Tuvākās kaimiņvalstis – Albānija un Turcija.

Galvaspilsēta:
Atēnas, 3,252 miljoni iedzīvotāju (pēc 2009. gada datiem).

Platība:
Kopējā platība: 131,957 tūkst. kvadrātkilometru. Grieķija ieņem 97. vietu pasaules valstu sarakstā (reitingā) pēc platības.

Klimats:
Mērens; maiga un mitra ziema, karsta un sausa vasara.

Reljefs:
Pārsvarā kalnains apvidus, daudz pussalu un salu.

Augstumu starpība (amplitūda):
Pats zemākais punkts: Vidusjūra – 0 metru virs jūras līmeņa.
Pats augstākais punkts: Olimpa kalns – 2917 metru virs jūras līmeņa.

Dabas resursi:
Brūnogles, nafta, dzelzsrūda, boksīti, svins, cinks, niķelis, magnezīts, marmors, sāls, hidroenerģētiskais potenciāls.

Valodas:
Grieķu (oficiālā) – 99 %, citas (ieskaitot angļu un franču) – 1 %.

Reliģija:
Grieķijas pareizticīgā baznīca (valsts reliģija) – 98 %, islāms – 1,3 %, citas – 0,7 %.

Iedzīvotāju skaits:
10 767 827 iedzīvotāju (pēc 2011. gada jūlija datiem).
Grieķija ieņem 78. vietu pasaules valstu sarakstā (reitingā) pēc iedzīvotāju skaita

Galvenās pilsētas, iedzīvotāji:
Atēnas (galvaspilsēta), 3,252 miljoni iedzīvotāju (pēc 2009. gada datiem).

Vidējais dzīves ilgums:
Vidēji valsts iedzīvotājiem: 80,05 gadi (pēc 2011. gada datiem).
Starp vīriešiem : 77,48 gadi (pēc 2011. gada datiem).
Starp sievietēm: 82,79 gadi (pēc 2011. gada datiem).
Grieķija ieņem 31. vietu pasaules valstu sarakstā (reitingā) pēc iedzīvotāju dzīves ilguma

Nacionālie svētki:
1. janvāris – Jaunais gads
6. janvāris – Zvaigznes diena – Jēzus kristību svētki (Крещение)
mainīgs datums februārī – Tīrā pirmdiena
25. marts – Neatkarības diena
mainīgs datums martā – aprīlī – Lieldienas (Пасха)
mainīgs datums martā – aprīlī – Svētās nedēļas Lielā piektdiena (pēc Lieldienām)
1. maijs – Maija diena
mainīgs datums maijā – jūnijā – Vasarsvētki (Троица) (tikai sabiedriskajās organizācijās)
8. jūnijs – Mazā pirmdiena (tikai sabiedriskajās organizācijās)
15. augusts – Dievmātes Marijas debesīs uzņemšanas diena (Успение Богородицы)
28. oktobris – „Ohi” („Nē”) diena (День «Охи») (atcerei par Grieķijas atteikumu fašistiskās Itālijas sniegtajam ultimātam 1940. gadā)
25. – 26. decembris – Ziemassvētki (Рождество)

Telefona numuri ārkārtas gadījumiem un speciālajiem dienestiem:
Vienotais glābšanas dienests – 112
Ātrā palīdzība – 166 (Atēnas – 116, Saloniki – 150)
Informācijas dienests par dežūrējošajām slimnīcām – 106
Aptieku izziņu birojs – 107
Policija – 100
Tūristu policija – 171 (Atēnās), 922 - 7777 (ārpus Atēnām).
Nodaļa cīņai ar narkotiku izplatību – 109
Ugunsdzēsības dienests – 199
Meža ugunsdzēsības dienests – 191
Krasta apsardze un glābšanas dienests uz ūdeņiem (jūrā) – 108
Automobiļu avārijas dienests – 104, 154

IKP (iekšzemes kopprodukts) uz vienu iedzīvotāju:
$ 26 600 (pēc 2011. gada datiem)
Grieķija ieņem 52. vietu pasaules valstu sarakstā (reitingā) pēc IKP (iekšzemes kopprodukta) uz vienu iedzīvotāju

Iedzīvotāju skaits zem nabadzības līmeņa:
20 % (pēc 2009. gada datiem)

Inflācijas līmenis:
2,9 % (pēc 2011. gada datiem)
Grieķija ieņem 53. vietu pasaules valstu sarakstā (reitingā) pēc inflācijas līmeņa

Diplomātiskās pārstāvniecības Grieķijā un Latvijā:

Grieķijas vēstniecība Latvijā
Adrese: Ausekļa 1-5, 2.st., Rīga, LV-1010
Tālrunis: 67356345
Darba laiks: darba dienās no 10:00 līdz 17:00

Latvijas Republikas Vēstniecība Grieķijas Republikā
Adrese: 38, Vas.Konstantinou Ave., 11635, Athens
Tālrunis: (30) 2 10 729 44 83; Fakss: (30) 2 10 729 44 79
E-pasts: embassy.greece@mfa.gov.lv
Darba laiks: darba dienās no 9.00 līdz 17.00
Konsulārā nodaļa:
Pieņemšanas laiks: darba dienās no 9.00 līdz 17.00
Tālrunis: (30) 2 10 729 44 83
E-pasts: consulate.greece@mfa.gov.lv

Jaunākās ziņas

 

Sazināšanās veidlapa

Nosaukums

E-pasts *

Ziņojums *

Ieskaties