Nodrošina Blogger.

svētdiena, 2014. gada 9. februāris

Itālija – valsts, kas atstāj pēdas dvēselē

Informācija par valsti
Platība: 301 230 km²
Iedzīvotāju skaits: 59,9 milj.
Galvaspilsēta: Roma
Valūta: eiro
Valoda: itāliešu
Ticība: Romas katoļu
 

Vēstures fakti
Itālija ir viena no senākajām un vienlaikus jaunākajām valstīm pasaulē – visas hercogistes un citas teritorijas tika apvienotas vienā valstī vien 1871.gadā.
Savukārt Apenīnu pussalas ciltis, tādas kā latīņi un sabīņi, parādījās 1000 gadus p.m.ē., bet Roma tika nodibināta 753.gadā p.m.ē.
Pirmajos pastāvēšanas gadsimtos Senā Roma izauga par varenu impēriju, kuras sastāvā bija daļa Eiropas, Ziemeļāfrikas, Mazāzijas, tomēr 476.gadā, pakļaujoties barbaru spiedienam, impērija sabruka.
756.gadā nodibināja neatkarīgu Vatikāna valsti.
10.-11. gadsimtā sāka veidoties itāļu tauta un itāliešu valoda.
Itālijas mafijas pirmsākumi meklējami 18.gadsimtā, kas sākotnēji bija Sicīlijas zemnieku slepena organizācija.
Vairāku gadsimtu laikā Eiropas valstis nesekmīgi mēģināja iekarot Apenīnu pussalu, līdz 19.gadsimtā G.Garibaldi sāka karu ar mērķi apvienot Itāliju. G.Garibaldi panāca Sicīlijas pievienošanos Itālijai 1860.gadā.
Itālija ir viena no ES un NATO dibinātājvalstīm. Kopš 2001.gada Itālijas valūta ir eiro.
 
Nacionālā virtuve
Itālija – pastas, picas, olīveļļas, espreso, kapučīno un vīna zeme.
“Arancini” – rīsu bumbiņas, “sarde beccafico”– uzkoda no sardīnēm, “panelle“ – tradicionālā Palermo uzkoda, kas pagatavota no pupām. Tie visi ir Sicīlijas tradicionālie ēdieni.
“Tiramisu“ ir Itālijas deserts, kas pagatavots no kafijas, maskarpone siera un cepumiem.
“Gelato“ – tā itāliski saucas saldējums, kuru parasti gatavo tikai no piena, garšai pievienojot kafiju, šokolādi, augļus vai citas piedevas.
 
Viesnīcu specifika
Izvēloties, kur pavadīt atvaļinājumu, lielāka daļa itāļu izvēlas pašu zemi. Itālijā ir daudz dažādu tūrisma mītņu – no mazām ekonomiskām viesnīcām līdz luksusa viesnīcām vecajās pilīs. Lielāka daļa Itālijas viesnīcu nepiedāvā nekādus papildu pakalpojumus, kā tas ir citās valstīs. Vasaras šeit ir karstas, bet dažās pieczvaigžņu viesnīcās nav pat gaisa kondicioniera. Nereti viesnīcās nav peldbaseinu. Droši vien itāļi vairāk uzmanības pievērš ēdienam, jo pat ekonomiskās viesnīcās ēdiens vienmēr ir svaigs un gards.
 
Noderīga informācija un padomi
Darba laiks. Veikali strādā plkst. 9:30-20:00 darba dienās un sestdienās, svētdienās tie atveras pēcpusdienā. Ļoti bieži veikaliem ir siesta pārtraukums, kas ilgst līdz pat trīs stundām (bieži no plkst.13:00 līdz 16:00). Bankas strādā plkst. 8:30-13:30 darba dienās. Dažas bankas strādā vienu stundu arī pēcpusdienā (plkst.14:15-15:00 vai plkst.14:30-15:30).
Dzeramnauda. Restorānos pieņemts atstāt 5-10% no rēķina summas un nedaudz arī viesnīcu personālam. Restorānos, ja nav atrunāts atsevišķi, rēķinā ir iekļauta arī maksa par maizi un apkalpošanu pie galdiņa (coperto).
Transports. Tas, kādu transporta veidu izvēlēties, atkarīgs no pilsētas un vietas. Labākais veids iepazīt Romu – braukt ar autobusu vai tramvaju. Venēcijā labāk staigāt kājām vai braukt ar laivu.

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru

Jaunākās ziņas

 

Sazināšanās veidlapa

Nosaukums

E-pasts *

Ziņojums *

Ieskaties