Nodrošina Blogger.

piektdiena, 2014. gada 28. marts

Pa „Šāntarāma” pēdām

Gregorija Deivida Robertsa grāmata «Šāntarāms», kuras galvenā darbība norisinās Indijas pilsētā Bombejā (pēc 1995. gada Mumbaja), padarīja šo pilsētu slavenu visā pasaulē. «Kur vien paskaties, visā ir jūtams brīvs, ne ar ko neierobežots gars…», – tā rakstnieks raksturo mūsdienu Mumbaju. Tagad visiem romāna cienītājiem ir iespēja izstaigāt visas tās vietas, kuras tika aprakstītas grāmatā, izmantojot tematiskās tūres iespēju. Tā iekļauj graustu un trokšņaino tirdziņu apmeklējumu, varēs aplūkot Hadži – Ali mošeju, Indijas Vārtus, krāšņas viesnīcas, un, protams, to pašu kafejnīcu «Leopolds», kurā izšķīrās galveno varoņu likteņi.

«Pēc manām domām, pilsēta bija brīnišķīga. Tā bija mežonīga un rosināja iztēli. Romantiskās britu valdīšanas laikmeta celtnes mijās ar mūsdienu biznesa centru spoguļotajiem torņiem. Starp haotiskajiem trūcīgo mitekļu sablīvējumiem kā paklājs bija izklājies daudzkrāsains svaigu augļu, dārzeņu un zīda audumu klājiens. No katra veikala un katra garāmbraucošā taksometra bija dzirdamas mūzikas skaņas. Krāsas žilbināja acis, skurbinošie aromāti lika viegli sareibt galvai. Bet smaida atblāzma cilvēku acīs šajās ļaužu pārpilnajās ielās pavīdēja biežāk, nekā tas bija vērojams jebkurā citā vietā…» – lūk, tikai viens no tēlainajiem Bombejas aprakstiem, kas parādās slavenajā G. D. Robertsa grāmatā «Šāntarāms». Šo romānu pelnīti varētu dēvēt par pilsētas dzīves ikdienas enciklopēdiju: simtiem personāžu, visas galvenās ievērojamākās vietas pilsētā – savu piedzīvojumu laikā grāmatas galvenais varonis paspēj izpētīt un izzināt Bombeju krustām un šķērsām.

Nav nekāds brīnums, ka jau drīz pēc romāna iznākšanas parādījās arī tematiskā tūre pa tā darbības vietām – „On Shantaram's Trail”. Uz vairākām stundām ceļotāji var pilnībā iegrimt romāna pasaulē un ieraudzīt visas tās vietas, kuras bija tajā aprakstītas. Tūre sākas pie vienas no ievērojamākajām vietām pilsētā – Indijas Vārtiem. Viesi var iepazīties ar šīs majestātiskās celtnes vēsturi, kura tika uzcelta britu impērijas vadīšanas laikā, bet pēc tam, turpat netālu aiz stūra, ieraudzīt nelielu tūristiem domātu ieliņu, kur galvenais romāna varonis pirmo reizi ieraudzīja savu iemīļoto Karlu. Vēl viena apstāšanās notiks pie Hadži – Ali mošejas, kura atrodas uz mazītiņas saliņas piecsimts metru attālumā no krastmalas. Šeit Šāntarāms bieži nāca, lai varētu palikt vienatnē ar savām domām.

Vēl bez augšminētā, ekskursijas gaitā būs iespējams apmeklēt arī greznās viesnīcas „The Oberoi” un „The Taj Mahal”, kuras tāpat tiek pieminētas romānā, iegriezties trokšņainajos tirdziņos ar bagātīgu augļu un dārzeņu klāstu, paieties pa Marine Drive krastmalu, ielūkoties tai pašā veikalā, kurā varonis, kad strādāja par ārstu graustu rajonā, iegādājās visas zāles, un, protams, arī pabūt slavenajā kafejnīcā «Leopolds», kur Šāntarāms satikās ar saviem draugiem un slēdza darījumus.

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru

Jaunākās ziņas

 

Sazināšanās veidlapa

Nosaukums

E-pasts *

Ziņojums *

Ieskaties