Nodrošina Blogger.

pirmdiena, 2014. gada 3. marts

Austeru medības

Baudīt svaigi nozvejotu austeru garšu, sēžot pie gastronomiskā restorāna galdiņa, - bauda, neapšaubāmi, patīkama, bet nebūt ne unikāla. Cita lieta – pamēģināt izzvejot šīs pašas austeres ar savām rokām, iemācīties atšķirt to apakšsugas un pagatavot pēc personīgās receptes. Tādu iespēju ceļotājiem piedāvā Dānijas kūrorts Lemviga.



Nelielā Lemvigas pilsētiņa atrodas Dānijas rietumos, pašā Ziemeļjūras krastā. Pirmajā acu uzmetienā tā šķiet parasts Ziemeļeiropas kūrorts: vienstāva koka namiņi, gar piekrasti izstiepušās pludmales un kāpas. Tomēr gastronomijas cienītāji zina – tieši šajās vietās ir vērts meklēt vienas no visā Eiropā labākajām austerēm - Ostrea edulis. Tieši tās, piemēram, piegādā uz slaveno restorānu “Noma” Kopenhāgenā, kas apbalvots ar divām „Mišlen” gida zvaigznēm.

Noķert austeres nav tik vienkārši – pēc skata būdamas līdzīgas parastiem ūdens nogludinātiem akmeņiem, tās ir pilnīgi nepamanāmas uz kopējā fona. Lemvigas piekrastes – viena no nedaudzajām vietām, kur Ostrea edulis ir sastopamas lielā daudzumā. Tā noslēpums slēpjas īpašajā šejienes ūdens sastāvā, ūdens nav pārāk sāļš, ir bagāts ar minerāliem un auksts. Pateicoties zemajai temperatūrai, austeres aug daudz lēnāk, tādēļ molusku gaļa ir blīvāka un tai nepiemīt nepatīkamā „jūras garša”. Ilgu laiku medīt Ostrea edulis bija stingri aizliegts – tās tika pasniegtas tikai uz karaliskā galda. Toties tagad baudīt reto austeru garšu var ikviens interesents, bet ziņkārīgākie pat var iemācīties tās patstāvīgi ķert.

Viss process parasti aizņem ne vairāk par pusstundu. Katrs dalībnieks saņem gumijas zābaku pāri un speciālu spaini, pēc tam kopā ar gidu dodas uz seklāku vietu molusku meklējumos. Galvenais tādā neparastā safari – ne tikai saskatīt ūdenī gliemežvākus, bet arī atšķirt retās Ostrea edulis no daudz mazvērtīgākajām Klusā okeāna austerēm. „Medību” beigās visu lomu būs iespējams pagatavot jebkurā sev tīkamākajā veidā – novārīt, tvaicēt vai pat uzcept uz uguns. Par labāko laiku austeru safari tiek uzskatīts periods no septembra līdz decembrim, taču tūres tiek rīkotas visu gadu.

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru

Jaunākās ziņas

 

Sazināšanās veidlapa

Nosaukums

E-pasts *

Ziņojums *

Ieskaties